Skip to main content

Lokale bezienswaardigheden

Onderneem leuke avonturen en verken het stadscentrum van Brussel

Grote Markt

Je vindt de Grote Markt midden in het hart van de oude stad. Het is het centrale plein van Brussel en als je het mij vraagt een van de mooiste pleinen in de geschiedenis van pleinen. Niet in de laatste plaats omdat het zo goed bewaard is gebleven. Dit plein dankt een groot deel van haar elegante karakter aan de unieke architectuur van de prachtige ‘gildehuizen’, zoals wij Brusselaren ze noemen.

Gevels, pilaren en balustrades, rijke gouden decoraties en meer. Het meeste is gebouwd tussen 1696 en 1700 in de Barokstijl, met wat Vlaamse invloeden. Maar de geschiedenis van de Grote Markt gaat veel verder terug. Het werd gesticht in de 11e eeuw en ontwikkelde zich snel tot het politieke en economische centrum van de stad.

Koninklijke Sint-Hubertus galerijen

Ik houd van mijn winkelcentra zoals ik van mijn pakken houd; glanzend, stijlvol en tijdloos. Heb ik je interesse gewekt?

 

Dan vind je de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen vast en zeker geweldig. Dit architectonische meesterwerk is liefst tweehonderd meter lang. De passages hebben glazen plafonds, waardoor het daglicht naar binnen valt. Zoek je een plek om je Instagram een boost te geven? Dan moet je hier zijn. Of slenter gewoon rond tussen de ontelbare winkels, café’s, hoogwaardige chocolaterieën en restaurants. Er is zelfs een bioscoop en een theater.

Centraal Station

Station Brussel-Centraal is geschikt als je de trein wil nemen, maar springt ook in het oog. Oké, eerlijk is eerlijk: qua visueel spektakel wint het Station Antwerpen-Centraal misschien van ons, maar wij hebben ‘Carrefour ‘d Europe’, (het kruispunt van Europa) pal voor het station. Een schattig klein plein, uitsluitend voor voetgangers.

Zavel

Overdag of ’s avonds Grote Zavel ontdekken, dat verveelt nooit. Deze levendige buurt herbergt een aantal van mijn favoriete bars en koffiehuisjes. Het is ook de thuisbasis van veel interessante musea. En in het weekeinde transformeert Zavel in een markt: het perfecte jachtveld voor authentiek antiek.

Terug naar boven