Skip to main content

Lokale bezienswaardigheden

Onderneem leuke avonturen en verken het stadscentrum van Brussel

Grote Markt

Je vindt de Grote Markt midden in het hart van de oude stad. Het is het centrale plein van Brussel en als je het mij vraagt een van de mooiste pleinen in de geschiedenis van pleinen. Niet in de laatste plaats omdat het zo goed bewaard is gebleven. Dit plein dankt een groot deel van haar elegante karakter aan de unieke architectuur van de prachtige ‘gildehuizen’, zoals wij Brusselaren ze noemen.

Gevels, pilaren en balustrades, rijke gouden decoraties en meer. Het meeste is gebouwd tussen 1696 en 1700 in de Barokstijl, met wat Vlaamse invloeden. Maar de geschiedenis van de Grote Markt gaat veel verder terug. Het werd gesticht in de 11e eeuw en ontwikkelde zich snel tot het politieke en economische centrum van de stad.

Koninklijke Sint-Hubertus galerijen

Ik houd van mijn winkelcentra zoals ik van mijn pakken houd; glanzend, stijlvol en tijdloos. Heb ik je interesse gewekt?

 

Dan vind je de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen vast en zeker geweldig. Dit architectonische meesterwerk is liefst tweehonderd meter lang. De passages hebben glazen plafonds, waardoor het daglicht naar binnen valt. Zoek je een plek om je Instagram een boost te geven? Dan moet je hier zijn. Of slenter gewoon rond tussen de ontelbare winkels, café’s, hoogwaardige chocolaterieën en restaurants. Er is zelfs een bioscoop en een theater.

De muren van de stripwandeling

Brussel is zo dol op strips dat ze haar striphelden heeft uitgenodigd om haar muren en gevels in bezit te nemen. Vreemd genoeg heb ik nooit de uitnodiging ontvangen.... De Brusselse stripwanden zijn zo COOL.  Ik hou ervan om een hoekje om te draaien en elke keer weer verrast te worden door een nieuw beeld. Ik zou iets kunnen zeggen over de vakbekwame kunstenaars, maar ik laat de muren gewoon voor zich spreken, dus ga je gang en jaag ze op! Loop door de Brusselse straten en hef je ogen op.  

Zavel

Overdag of ’s avonds Grote Zavel ontdekken, dat verveelt nooit. Deze levendige buurt herbergt een aantal van mijn favoriete bars en koffiehuisjes. Het is ook de thuisbasis van veel interessante musea. En in het weekeinde transformeert Zavel in een markt: het perfecte jachtveld voor authentiek antiek.

Terug naar boven